Kaliteli İnşaat Malzemesi Kullanmanın Önemi
13 Mayıs 2024
Kaliteli İnşaat Malzemesi Kullanmanın Önemi
OKUNMA : 183

Artan nüfus çoğunluğu ve ekonomik büyüme ile birlikte kentleşme ve genişleyen sanayide bir artış, inşaat sektörün önemli ölçüde büyüdüğünü göstermektedir. İnşaat alanında kullanılan malzemelere olan talep oldukça sabittir. İnşaat sektöründe kullanılan malzemeler çeşitli kriterlere göre şekillendirilebilir. İnşaat sektörünü etkileyen başka faktörler de vardır. Bunlardan bir tanesi de ekonomik faktörler sayılmaktadır.

Faiz oranları ipotek ve kredi maliyetini etkilemesi sebebiyle, yüksek faiz oranlarının olduğu dönem boyunca inşaat yatırımlarını daraltacaktır. İnşaat sektörüne tedarik edilen çeşitli ürün yelpazeleri, inşaat ürünü toptancılarının pazar talebinde olan değişikliklere duyarlı olması gerektiği anlamına gelmektedir. Kötüleşen pazar alanı için aşırı stok yapmak, stokların eskimesine neden olabilmektedir. Yükselen pazar eğilimlerini belirlemek ve kullanmak konusundaki başarısızlık, pazar payının kaybolmasına da neden olacaktır. İnşaat malzemesi çeşitli satan firmalar için endüstrisindeki döngüsel talebi yönetmek için verimli ve etkili envanter kontrolün izlenmesi kritik önem taşımaktadır. Kaliteli yapı malzemesi tercih edilmesi her yönden öneme sahiptir.

Doğru Yapı Malzemesi Seçmenin Önemi Nelerdir?

Doğru yapı malzemeleri tercihi, yapının kalitesi üzerinde çok büyük bir etkiye sahiptir. Malzemeler ucuz ve standartların altında olduğu zaman bir inşaat ekibi ne kadar yetkin olursa olsun, bina yine de birçok sorunla karşılaşabilecek ve uzun sürmeyecektir. Ne yazık ki, doğru yapı malzemelerinin seçimi çoğu zaman göz ardı edilebiliyor. Birçok proje planlamacısı, köşeleri kısabilme ve en kaliteli malzemelerin kullanımını bir kenara itme eğiliminde olduğu bilinir.

Çoğunlukla maliyet, orijinal seçimler kadar iyi olmayan alternatif malzemeleri seçmenin nedeni olacaktır. Ancak müşterilerin, en uygun malzemeyi kullanarak en kaliteli binayı kiracılarına teslim edeceklerini göz önünde bulundurmaları da gerekir. Bu aynı zamanda binanın güvenliği ve dayanıklılığını da sağlamaktadır. Bu nedenle kendinize bir tedarikçi seçimi yapmadan hemen önce kesinlikle geniş ve detaylı bir araştırma yapılmalıdır. Bir tedarikçi olarak sizi ve projenizi ne kadar anlamakta? Bu sorunun cevabını kendinize kesinlikle vermelisiniz. İnşaat malzemeleri satan firmalar diyerek işinizi kolaylaştırabileceğinizi kesinlikle düşünmemelisiniz.

İnşaat Malzemeleri Tercihi

İnşaat malzemeleri seçim süreçlerinde proje mimari haricinde, kontrol mühendisi ve kontrol mimarı da araştırmaların içinde yer almalıdır. Keşiflerdeki miktarlar göz önünde bulundurularak, seçilen malzemelerin alım miktarı belirlenmelidir. Malzemelerin seçimi sırasında Malzeme Güvenliği Bilgi Formu da kesinlikle kullanılmalıdır. Bu form ile seçilen yapı malzemelerinin zarar veren unsurları içermediği ve güvenli olduğu tamamiyle ispatlanmaktadır. İş güvenliği riski bulunan ve içinde zararlı madde bulunan inşaat malzemesi sakıncalı malzemelerin arasında yer almaktadır. Taş, kaya, mıcır, kil, kum, kireç, çimento, çakıl, briket, gaz beton, tuğla, bloklar, inşaat demiri, çelik hasır, kereste, beton çivileri, inşaat çivileri, mozaik, tavlı tel gibi kaba yapı malzemelerinin uygunluğu ise Bayındırlık Bakanlığı Genel Teknik Şartnamesi ile belirlenecektir.

En önemli İnşaat Malzemeleri

İnşaat sürecinin en önemli bölümlerinden biri inşaatın malzemelerinin seçimidir. Bir inşaatın yönetmeliğe uygun olarak, sağlam ve kullanışlı olmasında en büyük etkenler, seçilen malzemelerin projeye tamamiyle uygun olmasıdır.

Yapının, proje mimarları tarafından belirlenen bu malzemeler, birim fiyat tespitlerinde ön bilgi niteliği taşır. Ön tespit sonrasında yapılan bu araştırmalar sonucunda, malzemelerin kalitesi, adedi, ebadları, üretici firmanın ismi gibi çeşitli detaylar göz önünde bulundurularak sipariş aşaması olarak tamamlanmaktadır. Seçilen malzemelerin performansı ve fiyatı detaylı olacak şekilde incelenmeli ve alternatifleri de oluşturulmalıdır.
Metal malzemeler, gökdelen gibi modern binaların yapımında en gerekli malzemelerden biri olarak tanımlanabilir. Genellikle duvar kaplaması yapımında da sağlam olması dolayısıyla kullanılır. İnşaatta her alanda farklı metal türleri kullanılmaktadır.
İnşaat kumları, inşaatın kaba ve ince işlerinde sık sık kullanılan malzemelerin en başında gelir.
Çimento malzemeleri, yüksek dayanımlı yapılarda, temel beton olarak da kullanılır. Tamirat, sıva ve yapı kimyasalları üretiminde de sıklıkla kullanılır.
Drenaj Boruları, Yeni beton standartları uyarınca bütün çevresel etkiler, kıvam, en büyük dane çapı, basınç dayanımları ve birim ağırlık sınıflarında betonları sunulmaktadır.
Plywood, kalıp ve iskele platformlarından, iç bölmelerde bina temel ve çatı kaplamalarında kullanılmaktadır.
Curuf, gaz beton malzemesinin artıklarından yapılmış olan ve bina zemininin ısı yalıtımda sık sık kullanılan bir malzeme olarak bilinir.

Yorum bırakın
TÜM YORUMLAR (0)
Henüz yorum eklenmemiş